Om Henrik Stangerups roman, “Det er svært at dø i Dieppe”

Peder Ludvig Møller (1814-1865).

”Hele tiden vinkede noget ham bort – bort fra skønheden.”

Undskyld mig, men min entusiasme for disse citater er så stor, at jeg ikke kan holde mig tilbage fra at bringe dem i ny og næ. De giver mig liv.

”Han forløftede sig ikke på Virkeligheden, han var ikke for svag til at bære den, nej han var for stærk; men denne Styrke var en Sygdom. Saasnart Virkeligheden havde tabt sin Betydning som Incitament, var han afvæbnet, deri laa det Onde hos ham. Dette var han sig bevidst selv i Incitamentets Øieblik, og i denne Bevidsthed laa det Onde.”
(Søren Kierkegaard, ”Forførerens Dagbog”)

Det her er brugt som indledning i Henrik Stangerups roman, ”Det er svært at dø i Dieppe”, fordi det passer på Kierkegaards samtidige og næsten jævnaldrende, digteren og litteraturkritikeren P.L. Møller, om hvem bogen handler. Om denne begavede mands selvdestruktion og sørgelige endeligt på et fransk sindssygehospital.

Romanen er stærkt rost og da også fremragende efter min mening. Omend ikke helt uforbeholdent, men heldigvis er den uden entydig sympati for og blottet for medynk med Møller, trods dennes status af hovedperson. Noget man ellers tit støder på og gør et stykke litteratur så utåleligt at læse.

(Dens omslagsbillede i øvrigt nyt blikfang på Tekstforums forside).

P.L. Møller. Æstetiker var han – så meget at det førte til hans død. Nok et citat fra romanen (tilføjet et par linjer af Byron):

”Åh jo, København, Nordens Athen – men uden en genopstanden Lord Byron fra Kephalonien og hans menageri af ti heste, otte kæmpestore hunde, fem katte, en ørn, en krage, en falk, en gås. Og alle hans djævle og kvinder! Inden for voldene er der ikke husrum for den halvt afsindige digterrus mellem hav og fjeld, og alle øder den skønne nat bort i søvn, som nåede disse linjer aldrig frem til dem: ”Most glorious Night!/Thou wert not sent for slumber!/let me be a sharer in thy fierce and far delight –”

Hvem kan ikke med disse ord ane paralleller til dele af nutidens uæstetiske mangel på begejstring og passion?

SA (13/10/19)

Skriv et svar