Ah, jeg dalrer og danderer

Ah, jeg dalrer og danderer
denne skønne formiddag.
Gider ikke producere,
og det falder i min smag
blot at slække tøjr-snoren,
løsne muskler lalleglad,
slentre mig en tur langs fjorden
rundt om havnen til min stad.

Se, de fjerne svaner lyser
hvidt, hvor solen dukker op.
På en sten i vandet kyser
skarver hejren uden stop.
Deres vinger basker, våde.
Nu har hejren fået nok.
Og på kajen hejses både,
flyttes hurtigt væk med truck.

Løsner nakken let og takker,
ingen jager rundt med mig.
Kroppen er min gode makker,
og vi leger ’slentre-leg’.
Dog, i går i fitnessklubben
valgte vi at lægge arm:
En duel på løft og skubben
til musik og støj og larm.

Jeg går ind i Folkeparken.
Træerne: en gylden port.
Fra den toner ødemarken
stille, højtidsfuldt og stort.
Men på skolelegepladsen
holder unger frikvarter
fejrende festivitassen.
Som de gynger, råber, ler!

Kommer til Conditoriet,
nogle holder her kontor.
Energibogholderiet
går vist op, så vidt jeg tror.
Lader servitricen trylle
mig kalorier, herlig smag.
Mæt af mad og liv og fylde
går det hjemad for i dag.

Hjemme pukler jeg som digter,
som en skjald blandt hverdagsfolk,
kæmper åndens storkonflikter;
ganske vist, en ydmyg tolk.
Intet ved mig at berømme,
kun et vandrestøvlespor
mildt vibrerer hjertestrømme
fra Guds Sol og Moder Jord.

Frank Colding 13. november 2019

Frank Colding

Om Frank Colding

Frank Colding er en national digter i ordets bedste betydning. Han digter om det Danmark, som vi alle kender og holder af. De vekslende årstider, det skiftende vejrlig, døgnets rytmer. Og om sindet der tager farve af det alt sammen. Når man som læser selv bliver grebet af digterjegets stemninger, er det, fordi de bliver formidlet med en kunstnerisk præcision, der er ganske bemærkelsesværdig. Det er denne ordkunst - hans sikre greb om sprog, stil og rytme - der falder i øjnene umiddelbart. Men lytter man yderligere ind til teksterne, bliver man tit opmærksom på en nærmest underspillet alvor, der tilfører indholdet ekstra dimensioner af eksistentiel kompleksitet og dybde. Trods det overordnet lyse livssyn er hans poesi alt andet end overfladisk og banal. Frank Colding er et skud på stammen af en klassisk dansk digtertradition, der omfatter nogle af vor litteraturs ypperligste poeter – Helge Rode, Sophus Claussen og nyere folk som Halfdan Rasmussen og Benny Andersen. Dog bibeholdende sin helt egen, originale tone, og kan som sådan i visse tilfælde måle sig med de bedste. Mange af digtene er der sat musik til og må derfor betegnes som viser. Dem med fokus på det religiøse, som salmer, og hvad disse angår er Frank igen såvel arvtager som fornyer. Som altid overbevisende i udførelse hvilket ikke blot skyldes den digteriske kunnen, men hans faste forankring i troen. Forfatterskabets styrke beror altså ikke mindst på dets alsidighed, og vil man skaffe sig et overblik over det hele, er det værd at besøge hans hjemmeside www.frankcolding.dk. Hvor man også kan høre de smukke melodier, han selv og andre har komponeret til sangene.

1 thought on “Ah, jeg dalrer og danderer

 1. Frank Colding med nyt digt: ”Ah, jeg dalrer og danderer”.

  Allerede her genkender man manden – Franks prototype, som han så tit har skrevet om. En ydmyg, stille eksistens, i sin stille hverdag. Men absolut ikke kedelig, hverken manden selv eller det liv, han lever. Dertil er han alt for opmærksom på de små glæder og rigt sansende de nære ting.

  Og til os andre: Vi skal ikke langt bort for at finde værdierne. De er lige her omkring os. Det kan vi lære af et digt som det her. Skrevet af en digter, der elsker, hvad den har at give ham den plet på jorden, hvor han hører hjemme.

  I den forstand er Frank også en fædrelandets digter. Det er værd at erindre om. Så tillad mig i al beskedenhed at citere fra min egen præsentation af ham her på Tekstforum:

  ”Frank Colding er en national digter i ordets bedste betydning. Han digter om det Danmark, som vi alle kender og holder af. De vekslende årstider, det skiftende vejrlig, døgnets rytmer. Og om sindet der tager farve af det alt sammen.”

  SA

Skriv et svar